Duurzaamheid

Duurzaamheid is een belangrijk thema bij Bram & Aaltje. Maar wat houdt dit nu eigenlijk allemaal in? En wat doet Bram & Aaltje nu eigenlijk aan duurzaamheid?

Over duurzaamheid
Het woord duurzaamheid betekent letterlijk:houdbaarheid in de zin van ’volhouden’.Het gaat over dingen die bestemd zijn lang te bestaan. Duurzaamheid gaat over de toekomst én ook over het nu. Een visie op een duurzame toekomst beïnvloedt namelijk de beleving in het hier en nu en vraagt op dit moment om verantwoorde keuzes. Nadenken over duurzaamheid betekent nadenken over wat we werkelijk van belang vinden, nu en op de lange termijn. Bram & Aaltje hoopt samen met u te komen tot verantwoorde keuzes!

Duurzaamheid bij Bram & Aaltje
Onze onderneming probeert niet alleen duurzame visproducten aan te bieden, maar wil duurzaamheid toe passen in alle facetten van de bedrijfsvoering. Natuurlijk is in de eerste plaats ons inkoopbeleid er op gericht zo mogelijk geen vis van de “rode” lijst in te kopen en komt u op onze vis ook steeds vaker het MSC keurmerk tegen. Dit keurmerk wordt door de Marine Stewardship Council toegekend aan vis die op een duurzame wijze is gevangen. Wanneer u vis wilt eten die verantwoord is gevangen, kunt u dus op dit logo letten (bijvoorbeeld onze kibbeling, haring, makreel, wijting, etc.). Overigens gelden voor veel visproducten die geen logo hebben ook strenge eisen. Zo voldoet het grootste deel van de gekweekte verse vis aan wereldwijde richtlijnen voor goede, veilige en duurzame productieomstandigheden ( zie www.globalgap.nl).  Ook kweekvis krijgt steeds meer een logo voor duurzame productie , ASC (Aquaculture Stewardship Council). Ook verkopen wij paling die voldoet aan het speciale keurmerk: DUPAND. Stichting DUPAN zet zich in voor het behoud van de paling op de lange termijn en heeft hier een aalherstelplan voorontwikkeld. Wanneer u een palingproduct koopt, draagt u automatisch aan dit fonds bij. Zie voor meer info: www.dupan.nl    

Wat doet Bram & Aaltje nog meer? Natuurlijk scheiden wij belangrijke afvalstromen zoals: plastic en karton en hopen dat u ons daar in volgt. Samen kunnen we de afvalberg plastic nog kleiner maken en daarom bieden wij u de Duurzame Visshopper aan. We verzoeken u deze te gaan gebruiken bij een bezoek aan onze standplaats,maar natuurlijk ook voor al uw andere boodschappen. Ook gebruiken wij kunststofbakken voor het vervoeren van de vis.  Groot voordeel is dat deze hergebruikt kunnen worden en zo een reducering van de afvalberg teweeg brengen. Maar er gebeurt veel meer. Onze gebruikte bakolie wordt hergebruikt voor het vervaardigen van biobrandstof. En ons visafval gaat naar de grootste biogascentrale van Nederland en draagt zo bij aan de voorziening van 10.000 gezinnen met biogas. Ons bedrijfspand wordt voorzien van uitsluitend groene stroom en hier zijn we ook voor gecertificeerd. Tevens is onze verkoopwagen helemaal voorzien van duurzame verlichting en is tijdens het uitroepen van de eerste energiezuinige markt op het Vredenburg in Utrecht, als voorbeeld gesteld voor collega ondernemers.  Natuurlijk gebruiken wij afbreekbare biologische schoonmaakmiddelen en wordt tijdens het drogen na het reinigingsproces van de werkkleding zoveel mogelijk gebruikt gemaakt van de buitenlucht. Dit bespaart niet alleen veel energi,e maar zorgt ook voor een langere levensduur van de werkkleding. Een andere vorm van energiebesparing passen wij toe in ontdooiprocessen van vis en visproducten. In het verleden werd hierbij veelvuldig gebruik gemaakt van water. Door dit onder geconditioneerde omstandigheden te doen, blijft de kwaliteit van het product beter en wordt veel kostbaar water bespaard. Rest nog ons wagenpark. In 2009 hebben wij een reorganisatie doorgevoerd binnen ons wagenpark. De uitdaging was van twee bedrijfsauto’s met verkoop-wagen één geheel te maken. Het resultaat is dat we zijn overgegaan op één bedrijfsauto met dubbele cabine en één ergonomische verkoopwagen. Groot voordeel: minder brandstofgebruik en bovendien is deze bedrijfswagen voorzien van een roetfilter.

Duurzaamheid bij u thuis
Wat kunt u aan duurzaamheid doen? In het nemen van verantwoordelijkheid bent u als consument net zo belangrijk als wij. De vraag bepaalt immers het aanbod. Met de goede viswijzer bij de hand (zie bijlage) kunt u heel bewust een keus maken. Maar Bram & Aaltje gaat verder. In het kader van voedselstrategie bieden wij u de keus aan uit drie soorten van herkomstgebieden: Nederland, Europa en buiten Europa. Hierbij kunt u zelf de overweging maken in uw  keus voor dichtbij, iets verder weg of heel ver weg. Denk daarbij vooral aan de afstand die het product heeft moeten maken voordat het bij u als consument in de keuken terecht is gekomen. Wij verzoeken u vriendelijk thuis het afval te scheiden en hopen dat u de Duurzame Visshopper ook werkelijk gaat gebruiken. Tevens staan wij open voor al uw ideeën over duurzaamheid en dagen u uit daar in mee te denken. Vul gerust het contactformulier in. Uiteindelijk hopen wij samen met u nog lang van de prachtige rijkdom uit de zee te mogen genieten en dit ook voor de komende generaties te bewaren.